Wittere tanden: hoe wit is wit?

Wittere tanden voor iedereen?

In de reclame ziet u altijd mensen die stralend witte tanden hebben gekregen nadat ze product X of behandeling Y hebben gebruikt. Maar hoeveel witter kunt u uw tanden echt maken?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat de witte kleur van de tanden bij iedereen verschillend is. Soms heeft het wit een meer gele ondertoon, soms een meer grijze. Het is zelfs zo dat de kleur per tand kan verschillen.

Hoe komt dit? Tanden bestaan uit een tandzenuw met daarrond het tandbeen en bovenop het glazuur. Het is vooral de kleur en de dikte van het tandbeen die de kleur van de tand zal bepalen (dit ligt erfelijk vast) want het glazuur van de tanden is bijna doorzichtig.

Geen enkele bleekbehandeling kan uw tanden witter maken dan hun eigen natuurlijke kleur wit, dus de kleur van het tandbeen.

vita classical shade guide 2

 

 

Hoe wordt de kleur gemeten?

Wanneer u een whitening behandeling thuis of bij de tandarts overweegt, wilt u natuurlijk graag weten in welke mate deze u wittere tanden zal opleveren. Om dit te meten maken de meesten gebruik van een kleurenstaal zoals de Vita Classic Shade Guide die reeds jaren door de meeste tandartsen wordt gebruikt. De klassieke versie heeft 16 tinten wit en recent zijn daar ook extra tinten voor het bleken aan toegevoegd. Opgepast echter; in de reclame (bv. voor wit makende tandpasta) wordt vaak gegoocheld met het aantal tinten dat uw tanden zullen witter worden, zonder dat er gezegd wordt op welk kleurenstaal (shade guide) er gebruikt wordt gemaakt om dit te meten. Zo wordt het voor u als consument erg moeilijk om te vergelijken natuurlijk.

Leave a Reply