Verdoving tandarts

Verdoving tandarts

Methodes

Wanneer u bij de tandarts een behandeling laat uitvoeren, zal u vaak verdoofd worden. In de meeste gevallen zal het gaan om een lokale verdoving; bij zware operaties of wanneer u schrik heeft voor de tandarts zal u volledig onder narcose gebracht worden.

Bij lokale verdovingen spuit de tandarts het verdovend middel (lidocaïne en prilocaïne) met een fijne naald op de plaats die verdoofd moet worden. Patiënten die schrik hebben van naalden krijgen vaak eerst een verdovende gel aangebracht (bv op het tandvlees rond de kies die behandeld moet worden) vooraleer de naald met verdovingsmiddel gebruikt wordt, zodat ze de prik van de naald niet voelen.

In Brazilië wordt er momenteel gewerkt aan een alternatieve methode waarbij de verdovende gel versterkt wordt door middel van een elektrisch schokje. Deze techniek heet iontoforese.

 

Duur verdoving tandarts

Een (lokale) verdoving duurt 3 à 4 uur vooraleer ze is uitgewerkt. De tandarts spuit de verdoving vlakbij maar niet in de zenuw die verdoofd moet worden (zodat er geen pijnprikkels worden doorgegeven). Mocht hij per ongeluk toch rechtstreeks in de zenuw spuiten en mocht deze beschadigd geraken, dan kan het weken of maanden duren vooraleer het gevoel in uw mond op die plek terug keert. Maar dit komt gelukkig heel zelden voor.

 

Bijwerkingen

Hoewel de meeste patiënten zun lokale verdoving perfect verdragen, zijn er gevallen bekend waar bijwerkingen optreden. De patiënt weet meestal niet dat er verschillende types van verdovingsmiddel bestaan, met elk hun voor-en nadelen. Zo is er oa Lidocaïne, Prilocaïne, Articaïne, Mepivacaïne en Procaïne. Sommige (maar niet alle) verdovingsmiddelen bevatten ook een vasoconstrictor en een conserveermiddel. Een vasoconstrictor is een stof die ervoor zorgt dat uw lokale verdoving lokaal blijft omdat ze uw bloedvaten vernauwt. Personen die problemen hebben met hun hart of zenuwstelsel laten dit best weten aan hun tandarts. Een conserveermiddel wordt enkel gebruikt wanneer het produkt ook een vasoconstrictor bevat. Een nadeel van dit produkt is dat het bij sommige patiënten allergieën opwekt.