Van de eerste glimlach tot doorkomende tandjes…

eerste melktandjes

 

Wanneer uw baby geboren wordt, zitten de twintig tanden en kiezen van zijn melkgebit al klaar in de kaken. Hoewel het van kind tot kind kan verschillen, zal uw baby zijn eerste tandjes krijgen wanneer hij ongeveer zes maand oud is. Het begint bij de snijtanden onderaan, en eindigt met de laatste vier kiezen boven en onder. Het hele proces neemt zo’n 2,5 jaar in beslag zodat uw peuter van drie meestal een volledig melkgebit heeft.

 

Hoe weet u of uw baby last heeft van doorkomende tandjes?

Babies die nieuwe tandjes krijgen zullen (vaker) huilen, op alles kauwen, rood tandvlees hebben en soms ook wat verhoging (koorts) en/of oorpijn. Uiteraard is de leeftijd van uw baby ook een mogelijke aanwijzing om te weten of hij tandjes krijgt.

 

Wat helpt bij doorkomende tandjes?

Er bestaan speciale gels op de markt die u op het tandvlees van uw baby smeert en die de pijn wat kunnen verzachten. Voorbeelden zijn Gengigel Baby en Multilind Baby Tandgel.

 

Ook een bijtring die gekoeld is in de ijskast kan tijdelijk verlichting geven aan uw baby’s tandvlees. Deze van Nuby bevat een vloeistof die langer koel blijft en speciaal voor babies die tandjes krijgen is bedacht.