Uw tanden bleken bij de tandarts: vooronderzoek is essentieel

www.mijnglimlach.be/uwtandenblekenbij de tandarts

 

Tanden bleken bij de tandarts: voor-en nadelen

 

U heeft de knoop doorgehakt: u wilt een wittere glimlach maar ziet op tegen het gedoe om thuis zelf aan de slag te gaan, u wilt de risico’s minimaliseren of u wilt het beste resultaat in een zo kort mogelijke tijd. In deze gevallen kiest u ervoor uw tanden te bleken bij de tandarts. Deze manier van werken is ook de duurste omdat u het werk door een professional laat uitvoeren die eerst een vooronderzoek zal uitvoeren om u de beste resultaten te kunnen garanderen.

 

Waaruit bestaat een vooronderzoek wanneer u uw tanden wilt laten bleken bij de tandarts?

 • Eerst en vooral zal de tandarts uw gebit onderzoeken om te kijken wat de oorzaak is van de verkleuring van uw tanden. Soms is hiervoor een radiografie nodig. Niet in alle gevallen zal bleken het gewenste effect hebben, bv bij sterke verkleuring na het gebruik van sommige antibiotica; uw tandarts kan u dan andere oplossingen voorstellen zoals bv facings.
  /
 • Zijn uw tanden in orde of moeten bepaalde behandelingen uitgevoerd worden vooraleer u met het bleken kunt beginnen? Wanneer u gaatjes (cariës) heeft die nog niet behandeld zijn zal de tandarts deze eerst verzorgen.
  /
 • Wanneer u witte vlekjes heeft op uw tanden, zullen deze niet ‘weggebleekt’ kunnen worden. Dandkzij het bleken van uw tanden kunnen de witte vlekjes wel minder opvallen t.o.v. de rest van uw gebit.
  /
 • Uw tandarts zal ook kijken naar het totaalbeeld van uw gebit vanuit esthetisch oogpunt, m.a.w. of het bleken van uw tanden u een mooiere glimlach zal opleveren. Iemand die een glimlach heeft waarbij veel tandvlees te zien is en die kleine tanden heeft, heeft meestal minder baat bij het bleken van de tanden omdat het tandvlees dan nog meer opvalt. De tandarts kan dit eventueel oplossen met een parodontologische operatie (operatie aan het tandvlees).
  /
 • Om te bepalen hoe sterk u uw tanden wilt bleken, zal de tandarts gebruik maken van een ‘kleurgids’ . Een andere methode die u ook zelf kunt toepassen is het kiezen van een nuance wit die het beste overeenkomt met het wit van uw ogen. Dit zorgt voor een natuurlijk witte mond en vermijdt de ‘plastic’ glimlach van sommige celebrities.
  /
 • Wanneer uw tandwortels bloot liggen door teruggetrokken tandvlees of wanneer u vullingen heeft, dan moet u weten dat deze niet meekleuren tijdens het bleken. Uw tandarts kan uw vullingen eventueel wel vervangen met uw nieuwe witte kleur achteraf indien u dit wenst.
  /
 • Uw tandarts zal tijdens het vooronderzoek ook checken of u gevoelige tanden heeft en zo ja in welke mate. Dit is belangrijk omdat elke bleekbehandeling gebruik maakt van stoffen die gevoelige tanden kunnen irriteren. Uw tandarts zal u aanraden op twee weken op voorhand te beginnen poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden, zodat uw tanden beter beschermd zijn vooraleer het bleken begint. Na het bleken kunt u best nog een tijdje verder poetsen met deze tandpasta.
  /