Tanden bleken: nadelen?

Wat bepaalt de kleur van je tanden?

Elke tand of kies bestaat uit een pulpa (de holte in je tand waar de zenuwen en bloedvaten zitten) met daar rond het tandbeen en hierover een laagje glazuur. Het glazuur is doorschijnend maar de kleur en de dikte van je tandbeen bepalen hoe wit je tanden zijn. Dit is erfelijk bepaald. Hoe dikker je tandbeen is, hoe geliger je tanden lijken; vandaar dat je hoektanden vaak geliger zijn dan je andere tanden (hoektanden bevatten altijd meer tandbeen). Je tanden worden ook geliger hoe ouder je wordt, omdat je tandbeen dikker wordt.

 

Hoe bleek je je gebit?

Dode tanden (tanden waarvan de pulpa is afgestorven of verwijderd) kunnen witter gemaakt worden door ze van binnenuit te bleken. Gezonde tanden (ook wel vitale tanden genoemd) worden steeds gebleekt van buitenuit. Dit kan op drie manieren:

 

Tanden bleken thuis

Er zijn verschillende produkten die je vrij kan verkrijgen op het Internet, de apotheek of de drogisterij om de witheid van je tanden te behouden. Meer dan oppervlakkige verkleuringen zullen hiermee niet verdwijnen, maar ze zijn een prima middel om te voorkomen dat voedingsmiddelen zoals koffie, thee of rode wijn vlekken achterlaten.

Tanden bleken met een bleeklepel

Een tussenoplossing kan zijn om bij je tandarts een op maat gemaakte bleeklepel (bitje) te laten maken en na een eerste behandeling de verdere stappen thuis toe te passen.

Tanden bleken met laser

Je kan er ook voor kiezen om een volledige bleaching behandeling bij je tandarts te laten uitvoeren. In dat geval zal de tandarts na een vooronderzoek de bleekgel op je tanden smeren (vaak met een bitje) en vervolgens de laser gebruiken om het effect van de waterstofperoxide te versterken.

 

Tanden bleken nadelen

Welke behandeling je ook kiest voor tanden bleken, nadelen zijn er altijd:

  • om de twee à drie jaar moet je de behandeling herhalen omdat je tanden terug geliger zijn geworden door voeding, drank en veroudering
  • na elke whitening behandeling wordt je glazuur poreuzer waardoor het vatbaarder wordt voor nieuwe verkleuringen
  • om het even welke behandeling je kiest, je tanden kunnen nooit witter worden dan hun originele kleur
  • vullingen, kronen enz bleken nooit mee. Je kan ze enkel vervangen door een lichtere kleur indien ze teveel opvallen binnen je wittere (natuurlijke) tanden en kiezen
  • produkten die je thuis gebruikt zijn het goedkoopst, maar laserbehandelingen zijn het duurst. Het ziekenfonds komt hier niet in tussen.