Tand afgebroken? Oorzaken & oplossingen

http://www.mijnglimlach.be/home

 

Is er een stukje van uw tand afgebroken? Hier vindt u de meest voorkomende redenen waarom dit kan gebeuren en de oplossingen om uw tand te herstellen.
/

Mogelijke oorzaken

 • U deed aan (contact)sport maar heeft geen sportbitje ingedaan. Typische voorbeelden zijn gevechtsporten of teamsporten waarbij u uw tegenstander raakt (rugby, hockey en). Doe niet alleen een sportbitje in tijdens de match, maar ook wanneer u spart met uw trainingspartner. Een ongelukje is snel gebeurd! In de sportwinkel of online vindt u verschillende sportbitjes in alle prijscategorieën. De goedkope zijn gemaakt uit plastic en legt u heel even in heet  water tot de plastic zacht wordt en het sportbitje de vorm van uw tanden aanneemt. Voor intensief gebruik kan u ook uw tandarts een op maat gemaakte gebitsbeschermer vragen.
  /
 • U kauwt regelmatig op een balpen of andere gebruiksvoorwerpen. Wanneer u deze slechte gewoonte aanleert, zorgt u voor slijtage aan uw tanden waardoor ze verzwakken en uiteindelijk kunnen afbreken.
  /
 • U tandenknarst in uw slaap. De constante druk en wrijving kan ervoor zorgen dat uw tanden verzwakken en makkelijker afbreken. Uw tandarts kan ook hier helpen met een slaapbeugel.
  /
 • Uw tanden gebruiken om dingen te openen zoals blikjes, flesjes of andere. Zelfs al heeft u sterke tanden, u neemt het risico dat een stukje tand afbreekt.
  /
  Andere risicofactoren zijn:
 • Hard voedsel zoals noten, snoep of ijsblokjes
  /
 • Tongpiercings of lippiercings kunnen soms tegen tanden schuren en ze zo verzwakken
  /
 • Vallen of in een gevecht verwikkeld raken
  /
 • En tenslotte: ouder worden 😉
  /

 

Oplossingen voor afgebroken tanden

Als er een stukje van uw tand is afgebroken, zal de tandarts eerst kijken of de tandzenuw geraakt is of niet. Is dat niet het geval, dan kan hij de tand polijsten om hem terug gelad te maken en/of met een harsachtig materiaal herstellen. Is de tandzenuw wel geraakt, dan zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren alvorens een kroon te plaatsen.