Sealen van tanden en kiezen

sealing tanden

 

Wanneer sealen?

Wanneer kinderen net hun vaste tanden en kiezen krijgen is hun glazuur nog niet zo sterk als dat bij een volwassene. De kauwkiezen hebben soms een onregelmatig oppervlak (met diepe putjes) waardoor het moeilijk is om deze met de tandenborstel volledig schoon te krijgen. In dat geval kan de tandarts soms aanraden om deze kiezen te “sealen” (af te dekken met een kleurloos laagje).

Meestal zullen tandartsen de kiezen bij (sommige) kinderen verzegelen wanneer ze tussen de 6 (bij het doorbreken van de vaste kiezen) en 12 jaar oud zijn. Uitzonderlijk kan een tandarts dit ook doen bij een volwassene.
.

Hoe werkt sealen?

De tandarts zal een soort van lak aanbrengen over de kauwvlakken van de kiezen van uw kind. Hierdoor is het voor bacteriën moeilijker om  zich op je tand vast te zetten en voorkom je gaatjes. Uiteraard neemt dit niet weg dat de tanden nog steeds gepoetst moeten worden!.

Je kiezen laten sealen doet geen pijn, duurt maar een paar minuten per tand en ook achteraf voel je niet het verschil in je mond tussen tanden die wel en tanden die niet geseald zijn. Vermits het lak laagje kleurloos is, zie je er ook niets van achteraf. In België wordt de behandeling ook terugbetaald wanneer ze gebeurd voor uw kind 12 jaar wordt. Allemaal goede redenen dus om de kiezen van uw kind te laten sealen!