Het effect van stress op uw gebit

stress en het effect op uw gebit

 

Dat stress slecht is voor onze gezondheid wisten we al, maar dat stress ook negatieve effecten heeft op uw mond en tanden weten minder mensen.

Stress en aften en koortsblaasjes

Aften en koortsblaasjes zijn de eerste tekenen van (teveel) spanning. Aften zijn witte of grijze zweertjes in de mond die niet kwaadaardig noch besmettelijk zijn. Tandartsen weten niet precies wat de oorzaak van aften is. Koortsblaasjes zijn pijnlijke blaasjes die na enkele dagen veranderen in zweertjes. Zij worden veroorzaakt door een virus (Herpes simplex) en zijn wel besmettelijk. Koortsblaasjes steken vaak de kop uit in stressvolle periodes waarin u te weinig slaapt.

 

Stress en bruxisme

Een tweede teken van stress is wanneer u tandenknarst in uw slaap (bruxisme). Dit kan samengaan met het opspannen van uw kaken waardoor u na een tijdje uw maaltanden kunt beschadigen of er kunnen barstjes in het glazuur van uw kiezen ontstaan. Vaak zijn mensen zich niet bewust van het feit dat ze tandenknarsen, en is het hun partner die hen dit vertelt.

Tandenknarsen en/of stress kunnen in sommige gevallen ook uitmonden in TMD of TemporoMandibulaire Disfunctie. Kort gezegd is dit wanneer u problemen heeft met uw kaken of de werking van uw kaken.

 

Stress en geneesmiddelen

Een derde en laatste probleem dat kan voortvloeien uit stress is wanneer u geneesmiddelen krijgt tegen overspanning of depressie. Eén van de bijwerkingen kan een droge mond zijn, en uw speeksel is uw eerstelijnsbescherming tegen tandbederf. Wanneer u zelf te weinig speeksel produceert door het gebruik van medicijnen, kan u speciale tandpasta gebruiken.