Help ik ben bang voor de tandarts!

bang voor de tandarts

 

De meeste mensen zien een bezoek aan de tandarts niet als een prettige gebeurtenis. Toch is er een groot verschil tussen met tegenzin naar de tandarts gaan en bang voor de tandarts zijn, tot zelfs extreme vormen van tandartsfobie.

 

Wat zijn de oorzaken van dentofobie (tandartsvrees)?

Er zijn drie redenen waarom iemand angst voor de tandarts kan ontwikkelen:

  • u heeft toen u nog kind was een slechte ervaring bij de tandarts achter de rug
  • u heeft als kind meegemaakt hoe een van uw ouders bang van de tandarts was, en u kopieert dit gedrag
  • u heeft vreselijke verhalen gehoord over hoe een tandartsbezoek volledig mis ging

Wanneer iemand bang wordt om naar de tandarts te gaan zal hij/zij een controle ook sneller uitstellen waardoor eventuele tandproblemen vergroten en de barrière om alsnog naar de tandarts te gaan alleen maar hoger wordt.

 

Mogelijke oplossingen

Uiteraard is het overwinnen van uw fobie (eventueel met psychologische begeleiding dor een angsttherapeut bij ernstige gevallen) de beste manier om definitief komaf te maken met uw angst. Voor minder ernstige gevallen is het vinden van een tandarts bij wij u zich op uw gemak voelt een grote stap in de goede richting.

Voor wie toch een tandheelkundige behandeling moet ondergaan kan lachgas een oplossing bieden. U blijft hiermee wakker tijdens de procedure maar bent wel meer ontspannen. Bij sommige tandartspraktijken of ziekenhuizen kunt u ook onder volledige narcose gebracht worden; u slaapt dan door de hele behandeling. Maar zowel bij lachgas als bij narcose onderdrukt u uw fobie maar lost u ze niet op. Tenslotte zijn er ook tandartsen die hypnose gebruiken om hun patiënten te laten ontspannen of investeren in een Dental Button zodat de patiënt een gevoel van controle behoudt.

No Responses

  1. Pingback: De narcose tandarts | Mijn Glimlach October 19, 2014