Goedkope tandarts nodig?

tips en tricks tandartskosten

 

Stelt u een bezoek aan de tandarts ook zo lang mogelijk uit omdat u het duur vindt? Weet dan dat Nederland en België relatief goedkope landen zijn voor een tandartsbezoek. Wanneer u in de Verenigde Staten een behandeling moet laten uitvoeren, kost dit veel meer dan bij ons, zeker wanneer u niet behoorlijk verzekerd bent. In Nederland bent u zelfs zeer goed af want hier moeten alle tandartsen zich houden aan het door de overheid opgelegde tarief. In België hebben de tandartsen de keuze om zich te aan te sluiten bij het tarievenakkoord (de zogenaamde geconventionneerde tandartsen) of niet. Naast het feit dat tandartsen 5 jaar moeten studeren (meer indien ze een specialisatie volgen), hebben zij ook zware investeringen om hun praktijk in te richten en up to date te houden, wat mede de hoge kosten verklaart.

 

Tips & tricks om uw tandartskosten binnen de perken te houden

 • Preventie is de beste manier om uw tandartsbezoeken te verminderen en/of zo goedkoop mogelijk te houden. Poets uw tanden minstens twee keer per dag en vergeet niet te flossen of stokeren.
  /
 • Wanneer u in Nederland woont, geniet u automatisch van een geplafonneerd tarief. Op Zorgkiezer vindt u niet alleen de tandartsen in uw buurt, maar leest u ook de beoordelingen van andere klanten zodat u zeker bent van een goede kwaliteitsverzorging.
  /
 • In België kunt u op de website van elk ziekenfonds een lijst terugvinden van tandartsen en specialisten die zich houden aan het tarievenakkoord. Check voordat u een afspraak maakt of de tandarts geconventionneerd is of niet; zo heeft u al een goed idee van wat de behandeling zal kosten. Geconventionneerde tandartsen zijn (relatief) goedkope tandartsen.
  /
 • Wanneer u op zoek bent naar een cosmetische tandartsbehandeling zoals het bleken van uw tanden, kunt u ook doe het zelf producten kopen in plaats van naar de tandarts te gaan. Deze producten zijn minder sterk en zullen dus minder wit maken, maar misschien heeft u niet meer nodig wanneer het gaat om het verwijderen van oppervlakkige vlekken. Soms zijn er ook deals te vinden op sites zoals Groupon. Lees goed na wat de voorwaarden van de aanbieding zijn, vooral de geldigheidsdatum en wat u precies krijgt vooraleer in te tekenen.
  /
 • Een trend die meer en meer ingang vindt, met name voor cosmetische ingrepen, zijn de tandheelkundige reizen naar het buitenland. Turkije is een populaire bestemming maar ook Hongarije en andere landen komen voor. Meestal koopt u een ‘package’ waarin niet alleen de tandheelkundige behandeling (bv het zetten van kronen) wordt uitgevoerd, maar men alles van a tot z regelt inclusief de reis, het verblijf en zelfs extra wellness voor wie wil.

 

Incoming search terms:

 • goedkope tandarts