Tandbescherming tijdens de feesten

http://www.mijnglimlach.be/blog/eten en drinken tijdens de feesten

 

 

Tijdens de eindejaarsperiode is het niet enkel onze lijn die het zwaar te verduren krijgt; al dat lekkers heeft ook een weerslag op ons gebit.

Enkele tips om je tanden te beschermen:

  • Knabbel niet op de ijsblokjes die in je drankje zitten; ijs kan het tandglazuur van je tanden beschadigen en gevoelige tanden pijn bezorgen.
  • Chips bevatten veel zetmeel; dit kan makkelijk tussen je tanden blijven zitten waar het na enkele dagen wordt omgezet naar tandplak en later tandsteen. Goed flossen na chips helpt dit probleem uit de weg.
  • Feestdrankjes zoals coctails bevatten meestal alcohol, suiker, spuitwater en/of citrusvruchten. Alcohol droogt de mond uit , suiker veroorzaakt tandbederf, spuitwater of frisdrank verzwakt het tandglazuur en citrus veroorzaakt zuuraanvallen op de tanden- een combinatie van verschillende elementen zijn dus een ware aanval op je gebit! Een glas water drinken na een coctail en daarna je tanden poetsen houdt je mond gezond.

Kaas, kip, vlees en noten zijn daar weer goed voor je tanden: zij bevatten calcium en fosfor die je gebit hermineraliseren. Ook knapperige groenten zoals selder, wortelstaafjes enz zijn goed voor je tanden omdat ze veel water bevatten en hun textuur zorgt dat je tanden ‘schoongemaakt’ worden terwijl je ze eet. Plat water, melk en thee zonder suiker zijn de drankjes die lief zijn voor je tanden.