De partiële prothese: de plaatprothese en de frameprothese

Verschil tussen de partiële prothese en een brug

Plaat- of frameprothesen vallen onder de categorie van de partiële prothese. Zij vervangen een of meer tanden of kiezen wanneer een brug, kroon of implantaat niet mogelijk zijn. Het grote verschil is dat u plaat- of frameprothesen altijd kan uitnemen terwijl bruggen, kronen en implantaten vast zitten in uw mond.

 

www.mijnglimlach.be/

 

 

De plaatprothese

Een plaatprothese is een partiële prothese die geheel van tandvleeskleurige kunsthars wordt gemaakt. Daarom wordt ze ook ‘kunstharsplaatje’ genoemd. Ze steunt volledig op uw tandvlees wat soms tot tandvleesproblemen zoals ontstekingen kan leiden. Het voordeel is wel dat een plaatprothese meestal wat goedkoper is dan een frameprothese.
De lepelprothese (spoon denture) is een variant van de plaatprothese. Ze wordt gebruikt om één tot maximum drie van de voorste (bovenste) tanden te vervangen.

 

frameprothese

 

 

De frameprothese

Een frameprothese is een gedeeltelijke prothese die bestaat uit een metalen frame met daarop tandvleeskleurige kunsthars. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Voordeel hiervan is dat de prothese stabieler aanvoelt in de mond en dat er minder kans is op ontstekingen. De haakjes (klammers) van een frameprothese zijn meestal wel zichtbaar.

 

Zowel de plaatprothese als de frameprothese doet u ‘s nachts uit; zo kan uw kaak wat rusten. Wanneer u uw tanden poetst , doet u het plaatje ook uit zodat u het goed kunt schoonmaken.

 

Incoming search terms:

  • tandprothese soorten
  • soorten tandprothesen