Babyfles tandbederf: wat is het en hoe bescherm ik mijn baby ertegen?

zuigflescariës

 

Wat is Baby Bottle Tooth Decay (zuigflescariës)?

Tandbederf bij jonge kinderen (babies en peuters) kan voorkomen wanneer een kind te veel zoete vloeistoffen binnenkrijgt door bv flesjes babyvoeding, fruitsap enz. Meestal komt het voor op de bovenste tanden van het kind. Het is niet altijd makkelijk te detecteren maar begint meestal als witte vlekjes. Omdat zeer jonge kinderen nog niet naar de tandarts gaan, kunnen de symptonen verergeren als de ouders hierop niet attent zijn.

 

Wat zijn de oorzaken van babyfles tandbederf?

  • Zoete flesjes: wanneer babies en peuters vaak een flesje krijgen (met zoete inhoud zoals limonade, fruitsap en zelfs melk), vooral ‘s nachts, lopen ze een verhoogd risico op gaatjes.
  • Constante zuuraanvallen: wanneer uw kind de hele dag kan drinken (bijvoorbeeld met een tuitbeker voor kinderen) krijgen zijn tandjes de hele dag door zuur te verwerken. Het is beter van vaste drinkmomenten in te lassen dan vele kleine slokjes de hele dag door. Dit geldt overigens ook voor kinderen die borstvoeding krijgen, vooral ‘s nachts. Te frequente zuuraanvallen zorgen ervoor dat de tandjes van uw kind zich niet meer op een natuurlijke manier kunnen herstellen.
  • Overdracht ouder en kind. Als uw eigen mondhygiëne niet optimaal is, kan u de bacteriën die gaatjes veroorzaken onbewust doorgeven aan uw kind via het speeksel. Bijvoorbeeld door een lepel af te likken en in de mond van uw kind te stoppen.

 

Hoe kan ik zuigflescariës voorkomen?

  • Zorg ervoor dat zoetigheid en zoete drankjes geen gewoonte worden bij uw kind.
  • Poets met kindertandpasta; deze bevat max. 500 ppm/fluoride en dit van zodra de eerste melktandjes verschijnen.
  • Sta niet toe dat uw kind ‘s avonds na het tandenpoetsen nog eet of drinkt (met uitzondering van water).