Amalgaamvullingen: kunnen ze kwaad?

amalgaam versus composietvullingen

 

 

Wat zijn amalgaamvullingen eigenlijk?

Amalgaam is een combinatie van kwik met metaalpoeder. Het werd vroeger vaak gebruikt voor tandvullingen bij gaatjes, maar ligt de laatste jaren onder vuur, vooral bij biotandartsen. Maar ook patiënten dringen meer aan om andere soorten vullingen zoals die met composiet bijvoorbeeld omdat deze wit zijn in plaats van grijs.

Bij 10 à 20% van de patiënten kan amalgaam leiden tot problemen en moeten de vullingen verwijderd worden. Vaak raadt men dan ook aan extra supplementen te nemen om het kwik van de amalgaamvullingen ook uit de rest van het lichaam te verwijderen.

 

Een overzicht van de symptomen van (waarschijnlijke) amalgaamvergiftiging:
• Mond: bloedend tandvlees, knarsetanden, tongbranden, droge mond, metaalsmaak.
• Allergieën: contacteczeem, voedingsallergieën, hooikoorts, neurodermitis ( huiduitslag ), astma of chronische bronchitis.
• Chronische ontstekingen: neus, bijholten, keelgebied, hoofdpijn of migraine, duizeligheid, lage bloeddruk, moeheid, initiatiefloos, concentratiestoringen, depressies, nervositeit, slapeloosheid, trillen, visusstoringen, tinnitus, hartkloppingen, overmatig zweten, rugklachten, reuma, haaruitval, mictieproblemen, obstipatie, neiging tot diarree en oogontstekingen.
(Bron: www.biologischetandarts.nl)

 

Welke alternatieven bestaan er voor amalgaamvullingen?

Gaatjes in de tanden of kiezen kunnen ook opgevuld worden met composiethars, goud, porcelein of glasisionomeercement.

Composiethars heeft als groot voordeel dat de kleur ervan perfect aangepast kan worden aan de natuurlijke kleur van uw tanden, waardoor het bijna onzichtbaar wordt. Composiethars wordt ook gebruikt wanneer er een stukje van uw tand is afgebroken. Nadelen zijn dat composiet sneller moet vervangen worden dan bijvoorbeeld amalgaamvullingen, en dat ze ook een stuk duurder zijn.

Goud heeft als voordelen dat het zeer lang meegaat is en erg sterk is. In sommige landen worden gouden vullingen ook als een teken van rijkdom gezien. Het nadeel van gouden vullingen is dat ze duur zijn. Wanneer een gouden vulling naast een amalgaamvulling geplaatst wordt, kan dat bij sommige patiënten pijn veroorzaken.

Porselein (keramiek) is wit en gaat lang mee maar heeft als nadelen het feit dat het sneller verkleurt dan composiethars en bovendien erg duur is.

Glasionomeercement is ook wit en wordt vooral gebruikt bij kinderen. Het grote voordeel is dat het fluoride kan afgeven waardoor het beter beschermt tegen gaatjes, het nadeel is dat het meestal maar 5 jaar meegaat vooraleer het vervangen moet worden.

 

 

No Responses