Whitening tandpasta: feit en fictie

Tegenwoordig vindt u in de supermarkt niet alleen tandpasta meer die beschermt tegen gaatjes, tandvleesproblemen, tandplak enzovoort, maar ook tandpasta die hier bovenop ook nog belooft uw tanden witter te maken. Deze whitening tandpasta’s zijn duurder dan hun gewone broertjes, maar zijn ze ook efficiënt?

Hoe werkt whitening tandpasta?


.
Buiten de gewone tandpasta ingrediënten, bevattende wit makende tandpasta’s ook een licht schuurmiddel zoals zuiveringszout of enzymes. Het schuurmiddel zorgt ervoor dat oppervlakkige vlekken van bijvoorbeeld koffie of nicotine van het tandglazuur verwijderd worden terwijl enzymes voorkomen dat vlekmakers (koffie, nicotine e.a.) zich kunnen hechten aan het glazuur.
Enzymes maken je glazuur dus niet witter maar voorkomen dat nieuwe vlekken zich kunnen hechten aan je tandglazuur.
.
Maar tegen gele tanden doet een whitening tandpasta  weinig. Om gele tanden witter te maken werken alleen bleekmiddelen met waterstofperoxide of carbamide-peroxide. Hoewel vele whitening tandpasta’s dit ook bevatten is de hoeveelheid zodanig miniem (lees: 0,1%) dat er van het bleken van de tanden geen sprake is.

Tenslotte bestaat ook het produkt blauwe covarine dat aan bepaalde tandpasta’s en whitening mondwater wordt toegevoegd. Dit product zorgt tijdelijk voor een blauwe film op je tanden waardoor deze tot twee uur na het poetsen minder geel lijken. Het product zelf maakt je tanden dus niet effectief witter, maar de blauwe schijn heft de gelige kleur van je tanden op waardoor het resultaat (tijdelijk) wittere tanden zijn.

En voorbeeld van dit laatste is bijvoorbeeld Prodent White Now Ice Cool

.

 

No Responses

Leave a Reply