Welke beugel kiezen?

slotjesbeugel

 

Een beugel (of apparaat in de volksmond) is geen pretje om te dragen maar levert wel een mooi resultaat op voor de rest van je leven. Hier gaan we wat dieper in op de soorten die bestaan, en voor wie ze geschikt zijn. In somige gevallen kan u kiezen uit meerdere types; laat u in dat geval bijstaan door uw tandarts.

 

Soorten beugels

Er bestaan twee soorten beugels : vaste en uitneembare. Hieronder vindt u 5 types met een korte uitleg om u op weg te helpen. Welke u kiest met uw orthodontist hangt af van uw probleem en uw persoonlijke voorkeur.De klassieke beugel met slotjes

Ook wel het Damon brackets systeem genoemd (brackets zijn slotjes). Dit s een vaste beugel waarbij op elke tand afzonderlijk een slotje wordt vastgelijmd. Het is een zeer efficiënte oplossing die gebruikt wordt om tanden te verplaatsen. Hij kan zowel gebruikt worden voor kinderen als voor volwassenen.

De blokbeugel

Dit is een uitneembare beugel, geschikt tegen een overbeet, voor adolescenten.

De plaatbeugel

De plaatbeugel is ook uitneembaar en wordt gebruikt om scheve tanden recht te zetten.

De buitenbeugel

Ook buitenboordbeugel genoemd. Uitneembare beugel, beïnvloedt de groei van de bovenkaak en de bovenste kiezen; enkel geschikt voor adolescenten.

De retentiebeugel

Wanneer het dragen van een beugel voor u is afgelopen gebruikt u best nog af en toe een ‘onderhoudsbeugel’ om te beletten dat de tanden zich terug in hun oorspronkelijk positie gaan zetten. Hiervoor dient de retentiebeugel. Er bestaan verschillende soorten: het spalkje, de nachtbeugel en de Hawley retainer.

 

Voor volwassenen bestaan er specifieke oplossingen, die leest u hier