Wat zijn tandimplantaten?

tandimplantaten

 

Tandimplantaten: definitie

Tandimplantaten zijn titanium schroefjes die aan het kaakbot worden bevestigd wanneer de tandwortel verdwenen is of niet meer sterk genoeg is. Na een paar maanden (voor de onderkaak gaat het iets sneller dan bij de bovenkaak) hecht het bot zich aan het titanium zodat deze een solide fundament vormt voor de bevestiging van de tandprothese zoals een kroon, brug of klikgebit. De oplossing is uitermate stevig, duurzaam en voelt volkomen natuurlijk aan. Implantaten kunnen onder plaatselijke of algemene verdoving worden ingebracht.

 

 Pluspunten van tandimplantaten

  • Omdat u bij een implantaat niet alleen een tand maar ook een (artificiële) tandwortel krijgt, blijft de vorm van uw kaak mooi behouden, ook na enkele jaren. Uw gezicht zal er dus niet ingevallen gaan uitzien.
  • Met een implantaat werkt de tandarts enkel aan die tanden die een probleem hebben zonder dat aan uw andere, gezonde tanden geraakt wordt.

 

Kosten & terugbetaling

Het ziekenfonds komt niet tussen wanneer u implantaten laat zetten. De enige uitzondering is bij mensen die zeventig jaar zijn of ouder, waar een klikgebit wordt geplaatst.
Bent u jonger dan 70 en wilt u toch een implantaat laten zetten, dan kunt u hiervoor een bijkomende verzekering afsluiten.

 

Voorwaarden voor een tandimplantaat?

Een tandimplantaat kan enkel geplaatst worden in een verder gezonde mond, met gezond tandvlees en voldoende kaakbeen. Vooraleer van start te gaan zal de tandarts eerste een röntgenfoto van uw mond nemen om eventuele problemen en gaatjes (cariës) uit te sluiten. Heeft u toch een gaatje dan zal hij dit eerst behandelen. Wanneer u een implantaat zet is deze zone immers veel vatbaarder voor bacteriën en dus ontstekingen dan een gewonde tand.