Veel voorkomende gebitsproblemen

gebitsproblemen mijnglimlach.be

 

 • Tandpijn of kiespijn zijn algemene klachten die de tandarts moet onderzoeken om te weten of het gaat om een onschuldige kwaal zoals (tijdelijke) overgevoeligheid aan één of meerdere tanden, een gaatje,.. tot iets ernstigs zoals parodontitis of een abces. Wanneer het tandvlees rond de tand sterk gezwollen is of er etter uit komt en u last heeft van koorts, dan kan het een abces zijn waarvoor de tandarts u ook antibiotica zal voorschrijven naast zijn behandeling.
  /
 • Verkleurde tanden zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid van uw tanden maar beletten u wel te glimlachen. Eten, drinken, roken maar ook bepaalde medicatie en ongevallen (bv een klap op uw tanden) kunnen de oorzaak zijn van vergeelde of grijze tanden. Gelukkig bestaan er veel middeltjes om hieraan te verhelpen, van doe-het-zelf produkten tot professionele bleaching bij de tandarts.
  /
 • Gaatjes of cariës ontstaan wanneer tandplakbacteria zich ophopen in uw mond en ze het email (het harde tandglazuur) aantasten. Nochtans is tandplak perfect te verwijderen door regelmatige poetsbeurten en flossen. Is het gaatje een feit dan kan de tandarts dit vullen met verschillende materialen. Vroeger werd hiervoor meestal amalgaam gebruikt (de zogenaamde grijze vullingen), maar tegenwoordig gebruikt men andere materialen voor het esthetisch aspect (witte vullingen zijn minder zichtbaar) en het gezondheidsaspect (amalgaam heeft een enigszins kwalijke reputatie). Wilt u een tandarts die 100% amalgaamvrij werkt, dan kiest u best een biologische tandarts.
  /
 • Een afgebroken tand kan soms gebeuren bij het sporten of bij een ongeluk. Meestal is er maar een stukje afgebroken en kan de tandarts die met een beetje harsachtig materiaal terug herstellen. Als de tandzenuw (pulpa) geraakt is, zal er een wortelkanaalbehandeling moeten uitgevoerd worden gevolgd door het plaatsen van een kroon of facing. Ook een gebarsten tand kan voorkomen, wanneer u per ongeluk op iets hards heeft gebeten bijvoorbeeld. Als het barstje oppervlakkig is, kan een gewone vulling de oplossing zijn, als de barst groter is zal u waarschijnlijk een kroon krijgen na een wortelkanaalbehandeling.
  /
 • Tanden die slecht of niet ‘doorbreken’. Een typisch voorbeeld is bij wijsheidstanden. Vermits zij het laatst komen bij een volwassen gebit (en soms zelfs helemaal niet) hebben ze soms niet voldoende plaats meer om op een correcte manier te groeien, met verschuivingen tot gevolg. Ook zijn de wijsheidstanden achteraan in de mond moeilijk te reinigen (ook bij het flossen). Om deze redenen zal de tandarts in bepaalde gevallen de tanden preventief (lees chirurgisch) verwijderen.
  /
 • Wanneer je meer dan 32 tanden hebt, heb je last van hyperdontie. Soms zijn de extra tanden zichtbaar (vaak bij wijsheids-of snijtanden) maar soms ook niet en zijn ze ingesloten in het tandvlees. Als de (overtollige) tanden al zichtbaar zijn moeten ze worden getrokken, als ze nog niet zijn doorgekomen moeten ze chirurgisch worden verwijderd.
  /
 • Scheve tanden kunnen op alle leeftijden rechtgezet worden bij de orthodontist. Vroeger waren het enkel kinderen die met een beugel rondliepen, maar vandaag zijn er meer en meer volwassenen die nog een beugel laten zetten, vaak een onzichtbare beugel.
  /
 • Een diasteem is de medische benaming voor een spleetje tussen de tanden. Het kan gaan om een spleetje tussen de twee voorste tanden maar even goed tussen andere tanden. Wanneer de opening te groot is kan u het laten verkleinen bij de orthodontist of u kan kiezen voor cosmetische tandheelkunde door het plaatsen van bijvoorbeeld veneers.
  /
 • Tandvleesproblemen kunnen voorkomen in verschillende mate, van bloedend tandvlees tot gingivitis tot parodontitis. Hoewel de meeste mensen af en toe tandvleesproblemen hebben, is het zaak om deze zo snel mogelijk op te lossen vooraleer ze overgaan naar een erger stadium. Meestal ontstaan tandvleesproblemen door onvoldoende mondhygiëne en dan met name een gebrek aan flossen. Dit kan manueel of elektrisch, naargelang uw voorkeur. Ook tandenstokers of ragers kunnen hierbij helpen. Ook kunt u overschakelen naar een ultrasone tandenborstel (niet te verwarren met een sonische tandenborstel!)
  /
 • Tandenknarsen of bruxisme is een op het eerste gezicht onschuldige gewoonte die problemen kan opleveren op langere termijn. Pijn in de kaken, hoofdpijn, stress, slecht slapen (ook voor uw partner trouwens) en tanderosie zijn enkele symptomen. Gelukkig bestaan er ook oplossingen, van psychologische ondersteuning om te ontspannen, tot sport en bitjes die u indoet voor het slapengaan.
  /