Tandenknarsen, niet zo onschuldig

bruxisme

 

Waarom tandenknarsen problematisch is

Wanneer u regelmatig knarst met uw tanden oefent u teveel druk uit op uw tandglazuur en dentine. Hierdoor kunnen uw tanden afslijten en vullingen of kronen barsten. Daarnaast zijn er secundaire symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn, oorpijn,…die kunnen optreden.

 

Tandenknarsen oorzaak

De oorzaak van bruxisme staat niet 100% vast, maar vaak komt het tandenknarsen voor tijdens uw slaap, onder invloed van stress of angst. Sommige legale geneesmiddelen zoals antidepressiva maar ook drugs kunnen ervoor zorgen dat u uw tanden knarst. Ook fysieke redenen zoals een slecht op elkaar passend gebit of erfelijke factoren spelen mee.

.
Hoe weet u of u knarsetandt?

Wanneer u knarsetandt tijdens uw slaap, is het vaak uw partner die u erop attent maakt. Zoniet zijn een pijnlijke kaak en doffe hoofdpijn ook tekenen dat u aan bruxisme lijdt.
.

Bruxisme voorkomen

Om het tandenknarsen te stoppen kunt u een speciaal mondstuk indoen dat u ‘s nachts draagt. Om de oorzaken weg te werken kan er gedacht worden aan een ontspanningsprogramma, sport of bepaalde spierontspannende medicijnen. Ook botox blijkt de laatste tijd een populair middel om de spieren te ontspannen die knarsen veroorzaken.
.

Tandenknarsen oplossing: splint of bitje

Uw kaakchirurg kan een splint maken op basis van gipsafdrukken van uw kaak. Een splint (opbeetplaat) is een uitneembare plaat van doorzichtig kunsthars van 2-3 mm dik, die meestal over de ondertanden wordt aangebracht, en die tijdens de nacht wordt gedragen. Door een splint te dragen zal het tandenknarsen en klemmen van de kaken verminderen en wordt uw gebit beschermd tegen overmatige slijtage als gevolg van tandenknarsen. Tegenwoordig gebruikt men ook soms botox om bepaalde spieren te verslappen en zo het knarsen tegen te gaan.

Tandenknarsen bij kind of baby

Ongeveer één kind op drie knarsetandt of klemt de kaken opeen. Dit komt het meeste voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Van alle kinderen (tussen 3 en 10 jaar) die hier last van hebben, stopt dit fenomeen vanzelf bij meer dan de helft voor ze 13 jaar worden. Voor oudere kinderen (teenagers) en volwassenen kan het probleem jaren aanslepen als de oorzaak stressgerelateerd is en niet aangepakt wordt. Als het tanden knarsen komt omwille van een tandprobleem (bijvoorbeeld ontbrekende tanden) dan kan dit snel uit de wereld geholpen worden met enkele behandelingen.

 

Tandenknarsen en hoofdpijn

Gevolgen van bruxisme kunnen (doffe) hoofdpijn, nek-en schouderklachten, oorpijn en pijnlijke kaken zijn door de spanning die het tandenknarsen oproept. U kunt ofwel trachten de oorzaken weg te nemen (stress of angst verminderen door ontspanningsoefeningen, sporten e.d.) ofwel de gevolgen tegengaan door een bitje op maat te laten maken bij uw tandarts en dit in te doen tijdens de nacht.

No Responses

  1. Pingback: De gnatholoog | Mijn Glimlach September 15, 2014
  2. Pingback: De gnatholoog - Mijn Glimlach January 31, 2016