Tandarts opleiding België
In België duurt de tandarts opleiding vijf jaar. Ze is ingedeeld in twee cycli: drie bachelorjaren en twee masterjaren. Vooraleer u aan de opleiding kunt deelnemen moet u slagen in een toegangsexamen.
In Vlaanderen zijn de meeste tandartsen algemene tandartsen, d.w.z. tandartsen die de courante behandelingen toedienen aan de patiënt. Wanneer het gaat om complexere problemen zal een algemene tandarts samenwerken met een specialist.
Specialisten
Zo heb je de
- Orthodontist: hij zet uw tanden recht dankzij een beugel
. - Parodontoloog: de specialist voor het tandvlees en de weke weefsels in de mondholte
. - Endodontoloog: een tandarts die meer dan een gemiddelde kennis bezit op het gebied van wortelkanaalbehandelingen, ook wel zenuwbehandelingen genoemd.
. - Stomatoloog – chirurg: dit is een tandarts die ook arts is. Hij doet kleine chirurgie van de tanden en de kaak-beenderen
/ - Gnatholoog: tandarts die pijn bij het kauwen verhelpt
. - Pedodontoloog: beter gekend als de kindertandarts. Een specialist in kindertandheelkunde waar u voor specifieke gevallen langsgaat. Eenmaal de behandeling afgerond, kan uw kind weer terug bij uw ‘huistandarts’.
/ - Implantoloog: tandarts of kaakchirug die implantaten plaatst (titanium schroeven in het kaakbot die de tandwortel vervangen)
/
Aanverwante beroepen
Naast de tandartsen bestaan er ook aanverwante beroepen zoals
- Tandartsassistent: hij helpt in de tandartspraktijk maar mag zelf niet in de mond van de patiënt werken
. - Dentaaltechnicus (ook Tandtechnicus genoemd): zal in het labo en in opdracht van de tandarts, hulpmiddelen ontwikkelen zoals tandprothesen, mondbeschermers, orthodontische hulpmiddelen enz.
/ - Tandprotheticus (ook Denturist genoemd in België): maakt uitneembare gebitsprothesen (‘vals gebit’) of overkappingsprothesen
Tandarts opleiding Nederland
In Nederland duurt de opleiding Tandheelkunde zes jaar, nl. drie jaar bachelor en drie jaar master’s opleiding.
Voor de universitaire bacheloropleiding Tandheelkunde geldt dat je een van de volgende diploma’s in je bezit moet hebben:
- vwo-diploma met het profiel Natuur en Gezondheid met natuurkunde of
- vwo-diploma met het profiel Natuur en Techniek met biologie
- hbo-propedeuse of -bachelor met vwo-certificaten wiskunde A, biologie, scheikunde en natuurkunde
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je in bepaalde gevallen een universitair toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen.
Je kunt je niet zomaar inschrijven voor de opleiding Tandheelkunde. De studie heeft een numerus fixus en is dus een lotingsstudie. Voor de lotingsprocedure geldt hoe hoger het gemiddelde eindexamencijfer, hoe meer kans je hebt om te worden ingeloot. Met een gemiddeld vwo-eindexamencijfer van acht of hoger word je rechtstreeks toegelaten tot de instelling van je eerste voorkeur. Er zijn universiteiten die voor een aantal opleidingsplaatsen zelf studenten selecteren via decentrale selectie. Slechts een op de zes studenten die zich aanmelden worden uiteindelijk toegelaten.
Bron: Carrièretijger.nl
In Nederland bestaat er, naast de bovengenoemde carrières, ook nog een functie die Mondhygiënist heet. Mondzorgkunde is een vierjarige hbo-opleiding die je alleen voltijds aan vier verschillende hogescholen kunt volgen. Na het afronden van de studie mag u de titel Bachelor of Health gebruiken.
Tenslotte is er ook nog de Preventieassistent. Hij/zij kan o.a. de conditie van uw tandvlees testen (door de DPSI score), tandsteen en plak verwijderen boven het tandvlees, uw tanden bleken of polijsten, een tandplak-kleurtest uitvoeren,…
No Responses