Oil pulling voor een gezonde mond en tanden

olie trekken tanden

 

Wat is oil pulling precies?

Oil pulling of olie trekken is een praktijk die al eeuwen bestaat in de Ayurveda. Hoewel controversieel (niet alle conventionele artsen en tandartsen  vinden dat het werkt, bekijk hier het artikel van de Amerikaanse Tandartsen Associatie ADA) is oil pulling een homeopatische manier om je lichaam te detoxen, en je mond heeft daar ook baat bij. Zo verwijdert de olie bacteriën in je mond die tandplak veroorzaken, en zeggen adepten dat hun adem beter ruikt, hun tanden meer glanzen en hun tanden er witter uitzien.

 

Wat heb je nodig voor oil pulling?

Je hebt eigenlijk alleen maar de olie nodig om in je mond te walsen, dit kan sesamolie zijn of kokosolie. Je kan deze olie puur gebruiken of enkele druppels etherische olie zoals pepermunt toevoegen voor een betere smaak. Er bestaan ok merken op de markt die individuele dosissen verkopen van olie waaraan extra etherische olie is toegevoegd voor verschillende smaken. Welke je ook kiest, je moet de olie wel minimum 10 minuten in je mond spoelen elke keer om effect te ondervinden.

 

Is oil pulling veilig?

Ondanks het feit dat de techniek al heel lang bestaat, zijn er weinig wetenschappelijke studies bekend over deze techniek. Dat is op zich niet verwonderlijk omdat de traditionele geneeskunde de alternatieve geneeskunde liever links laat liggen. Het betekent wel dat u olie trekken best naast de traditionele methodes in mondhygiëne gebruikt (tanden poetsen, flossen,..) en niet als enig alternatief. Waar de meeste klassieke tandartsen het alvast wel over eens zijn is dat olie trekken alvast geen kwaad kan. “Baat het niet het schaadt ook niet” dus.