Tanden bleachen? Deze producten helpen je daarbij

Afrikaans meisje met witte tanden

Je wilt je tanden bleachen?

Er bestaan verschillende manieren voor tanden bleachen, gaande van goedkope doe-het-zelf oplossingen tot duurdere professionele systemen. In dit artikel krijgt u een overzicht van wat er op de markt beschikbaar is, met een prijsindicatie, waar u het product kunt vinden en welke resultaten u mag verwachten.

  1. Eerst en vooral zijn er de wit makende tandpasta’s die u in elke supermarkt kunt verkrijgen.  In dezelfde categorie zitten ook de wit makende kauwgums. De tandpasta’s zullen oppervlakkige vlekken wegwerken op een tiental dagen tenzij ze ook blauwe covarine gebruiken wat een optisch instant whitening effect geeft gedurende twee uur nadat u uw tanden heeft gepoetst. Dit effect is dus niet blijvend, maar kan wel voor een snelle tijdelijke verbetering zorgen.
    De witmakende kauwgums zijn eerder een ondersteunend middeltje om vlekvorming te voorkomen dan te verhelpen.
    .
    .
  2. In de apotheek of drogisterij vindt u wit makende strips en gels, alsook wit makend mondwater en bleekpennen. Deze kunt u zonder voorschrift verkrijgen bij de drogist, apotheek of via het Internet. De strips en gels moet u 2 x per dag gedurende 30′ aanbrengen en dit gedurende 14 dagen alvorens enig resultaat te verwachten. Whitening mondwater gebruikt u twee keer per dag na het tandenpoetsen om na drie maand resultaat te zien. Althans volgens de producenten. Er bestaat wel enige scepsis bij tandartsen hierover die zeggen dat uw tanden niet lang genoeg in aanraking komen met de witmakende ingrediënten wanneer u uw tanden spoelt met mondwater. Het is dus eerder te zien als een ondersteunend, versterkend middel dan een echte oplossing voor tanden bleken.
    .
    . 

    /
  3. Er bestaan ook speciale bitjes (tray-based tooth witheners) die u over uw tanden schuift en waaruit een blekende gel wordt gespoten. Deze koopt u voor thuisgebruik in de winkel of laat u maken door uw tandarts om dan thuis te gebruiken. De bitjes worden ook ‘bleeklepel’ genoemd. Deze mondstukken houdt u in, gaande van enkele uren per dag tot de hele nacht en dit gedurende zo’n 4 weken.
    .

    .
  4. Tenslotte kunt u ook bij uw tandarts gaan om uw tanden te bleachen. Ofwel zal de tandarts een mondstuk op maat maken waarop u een wit makende gel spuit; dit systeem kunt u thuis gebruiken. Ofwel zal de tandarts de behandeling in zijn kabinet  (de zogenaamde in office treatment) uitvoeren waarbij hij eerst uw tandvlees zal beschermen door een rubberen plaatje voor uw tandvlees te plaatsen of door uw tandvlees met een beschermende gel in te wrijven vooraleer hij een bleekmiddel op uw tanden zet. Daarna kan hij met een speciaal licht, laser of warmtebron de werking van de whitening gel versterken. Bij sommige ‘in office treatments’ heeft u meteen resultaat na een uurtje bij de tandarts, bij andere moet u een paar keer langskomen of geeft de tandarts u een op maat gemaakt mondstuk mee naar huis dat u nog een tijdje zal moeten gebruiken. In beide gevallen zal de tandarts een grondig vooronderzoek doen vooraleer hij aan het tanden bleachen begint.
    Wist u dat in Europa enkel nog tandartsen waterstofperoxide mogen gebruiken a ratio van 6% in hun bleekgel (t.o.v. 0,1% voor bijvoorbeeld whitening producten die u in de winkel vindt)? Daarom zal u bij de tandarts de beste resultaten boeken met tanden bleken. Peroxide verwijdert namelijk niet enkel oppervlakkige vlekken van het tandglazuur, maar zal ook uw dentine (tandbeen) bleker maken, waardoor u effectief wittere tanden krijgt dan de natuur u gegeven heeft. Maar deze behandeling is ook het duurst (reken gemiddeld zo’n 500€), en waterstofperoxide maakt uw tanden ook poreuzer waardoor ze opnieuw vatbaarder zijn voor nieuwe verkleuringen. Het effect van bleken bij de tandarts zal zo’n drie jaar aanhouden, afhankelijk van uw levensstijl (roken, welke voeding u eet enz).

 

Leave a Reply