Floss of tandzijde: de gezondheid van uw gebit hangt aan een draadje

tandflos

 

Floss betekenis

Floss of tandzijde is volgens Wikipedia “zijden of nylon geweven draadjes die met een waslaag omgeven zijn. Het dient om de interdentale ruimtes (dit zijn de ruimtes tussen twee tanden) te reinigen en cariës te voorkomen.

Waarom uw tanden flossen

De meeste mensen vinden het niet zo’n leuk werkje; waarom zou u dan elke dag uw tanden flossen? Naast tanden poetsen is uw tanden flossen de beste manier om tandplak (en tandsteen) geen kans te geven, gezond tandvlees te behouden en een frisse adem te hebben.
.

Soorten floss

Hoewel je dat op het eerste gezicht misschien niet zou denken, bestaan er vele soorten flosdraad. Een overzichtje:

 • ‘Gewone’ tandzijde of ‘expanding‘ floss. Expanding floss is interessant voor mensen wiens tanden dicht op elkaar staan omdat het dun is wanneer je het tussen je tanden glijdt. Eenmaal de tandflos op zijn plaats zit en je begint met flossen, zal de draad uitzetten omdat hij in contact komt met vocht (uw speeksel). De draad zwelt op tussen uw tanden en krijgt hierdoor een groter oppervalk waarmee voedselresten en tandvlak te lijf kunnen gegaan worden. Zowel GUM, Jordan als Sensodyne hebben een expanding floss.
  /

  .
 • Floss of tape. Tandfloss is een draad waar tape een andere naam is voor een brede, plattere draad. Vooral mensen met een brug of grote(re) ruimtes tussen hun tanden zullen gebaat zijn bij dit type floss. Etos en Sensodyne verkopen o.a. dental tape.
  /

  .
 • Tandzijde met of zonder waslaagje (wax). Tandzijde met een waslaagje heeft als voordeel dat het gemakkelijker tussen uw tanden zal schuiven, maar als nadeel dat het minder goed tandplak zal verwijderen. Vooral interessant voor mensen waarvan de tanden dicht naast elkaar staan. Johnson & Johnson en Vitis verkopen flosdraad met wax.
  /


 • Tanddraad met whitening eigenschappen. In navolging van alle andere whitening producten voor de mondverzorging, is er vandaag ook whitening tanddraad. Dit is tandzijde waarop microscopisch kleine korreltjes schuurmiddel of een ander witmakend produkt op werd aangebracht. Verwacht geen spectaculair verschil wanneer u whithening floss gebruikt, maar zie het eerder als een aanvulling van uw andere whitening producten. Etos, GUM en Johnson & Johnson hebben deze tandzijde in hun assortiment.
  /

  .
 • Dunne en gewone tandfloss. In tegenstelling tot de andere interdentale reinigers zoals ragertjes of tandenstokers, is tandfloss bijzonder geschikt voor dicht op elkaar staande tanden en kiezen. Maar zelfs binnen de floss familie kunt u nog kiezen uit de ‘gewone’ floss en de dunne floss, kwestie van geen enkel excuus meer te hebben uw tanden niet te flossen…Oral B heeft extradunne floss maar de zogenaamde tape van Sensodyne of Johnson & Johnson is ook dunner dan normale floss.
  /

  .
 • Tandzijde zonder en met een smaakje. Smaken zijn bv. munt of kaneelsmaak.
  .
 • Floss die bestaat uit nylon en floss die bestaat uit PTFE. Nylon tandzijde bestaat uit verschillende vezels (al dan niet met een waslaagje) en omdat ze uit die verschillende vezels bestaan kunnen ze sneller afbreken of gaan uitrafelen. Nylon tandzijde is wel goedkoper. PTFE floss daarentegen bestaat uit slechts één vezel, waardoor het minder snel zal gaan rafelen. De meeste mensen verkiezen deze tandflos omdat ze zachter aanvoelt tegen uw tandvlees. Het materiaal is overigens hetzelfde als dat wat GoreTex gebruikt. Nadeel is de hogere kostprijs. Tandartsen zijn het erover eens dat beide types tandfloss even efficiënt werken om voedselresten en tandplak te verwijderen, dus u kunt kiezen volgens uw eigen voorkeur en budget welke floss u wilt gebruiken. Een laatste categorie tenslotte is die van de ‘superfloss‘. Dit is een flossdraad die versterkt werd waardoor hij vooral interessant is voor mensen met een beugel, brug enz. Een voorbeeld van superfloss is die van Oral B.
  /

 

 

Tandzijde houder of tandzijde sticks

In de meeste gevallen wordt tanddraad verkocht om rond uw vingers te winden vóór gebruik, maar er bestaan ook hulpmiddeltjes voor wie het prettiger vind om met een steeltje te werken. Deze floshouders kunnen handig zijn wanneer u moeite heeft om tot achteraan in uw mond te flossen bijvoorbeeld. Jordan heeft o.a. zo’n tandfloss houder in zijn assortiment.
/

 

Manueel of elektrisch?

Naast manueel flossen kan u ook investeren in een elektrische tandenflosser. Zo’n waterflosser stuwt een fijne waterstraal tussen uw tanden waardoor voedselresten verdwijnen. Hoewel er zoals steeds controverse bestaat over het al dan niet verbeterde flossen met een elektrische waterflosser, geven we u toch dit artikel mee (Bron: Waterpik) waarin twee onderzoeken aantonen dat elektrisch flossen beter zou zijn. Voorbeelden van elektrische flossers zijn de Philips en de Waterpik.