Esthetische tandheelkunde: hoe krijg ik mooiere tanden?

 

 

Wat is esthetische tandheelkunde?

Esthetische of cosmetische tandheelkunde is een groeiende trend bij de tandarts. Hier lost uw tandarts geen tandproblemen op maar zorgt hij voor een mooier gebit door de vorm of kleur van uw tanden te verbeteren.

 

Welke procedures vallen onder cosmetische tandheelkunde?

Het plaatsen van kronen, facings of veneers (schildjes) en het bleken van tanden (whitening) zijn de meest voorkomende procedures. Maar ook implantaten en porseleinen vullingen zijn populair. Daarnaast zullen cosmetische tandartsen afgebroken stukjes tand herstellen met composietmateriaal, of kunnen ze een heuse ‘smile makeover’ realiseren, bijvoorbeeld voor patiënten met een overbeet, scheve tanden of tandvlees dat teveel blootligt.

 

Wat is het verschil tussen conserverende, esthetische en cosmetische tandheelkunde?

  • De conserverende tandheelkunde is de ‘klassieke’ tandheelkunde waarbij men cariës (gaatjes) vult.
    /
  • Bij de esthetische tandheelkunde wil men zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen behouden en verbeteren, bijvoorbeeld door ze te bleken of door een beugel te plaatsen wanneer uw tanden niet recht staan.
    /
  • Bij de cosmetische tandheelkunde zal men u ook een zo mooi mogelijk gebit willen geven (zelfde doel als bij de esthetische tandheelkunde) maar het behoud van de eigen tanden is minder belangrijk. Een voorbeeld hiervaan zijn facings of veneers waar men soms eerst een stukje van uw eigen tanden moet slijpen alvorens ze te kunnen zetten.