Elektrische tandenborstels: waarop letten?

sonische elektrische tandenborstel

 

Elektrische tandenborstels: waarop letten bij aankoop?

Elektrische tandenborstels bestaan er in alle soorten en maten (lees prijzen), maar hoe kunt u de verschillende modellen met elkaar vergelijken?

.

 1. Poetsbewegingen: grosso modo werken de meeste elektrische tandenborstels ofwel oscillerend-roterend (met ronddraaiende heen-en weer bewegingen) OF sonisch (met zijwaartse heen-en weer bewegingen). Een derde categorie zijn de ultrasone tandenborstels die d.m.v.ultrasoon geluid de tanden schoonmaken. De laatste categorie bestaat minder lang dan zijn twee broertjes en is vooralsnog minder gekend op de Europese markt, hoewel reeds beschikbaar.
  .
 2. Pulserende werking: bovenop de gewone poetsbewegingen (zie punt 1) zorgen pulserende bewegingen ervoor dat tandplak sneller loskomt.
  .
 3. 3-D effect: wanneer een tandenborstel zowel roterende als pulserende bewegingen maakt, wordt dit ook wel het 3-D effect genoemd.
  .
 4. Verschillende standen: sommige tandenborstels geven de keuze uit verschillende standen: enkel je tanden poetsen, tandvlees poetsen, volledige mond poetsen,…
  .
 5. Kinderborstel: sommige modellen hebben een speciaal opzetstuk voor kinderen.
  .
 6. UV reiniging van het opzetborsteltje: in sommige opbergbakjes zorgt UV licht ervoor dat de bacteriƫn van het opzetborsteltje verwijderd worden.
  .
 7. Veiligheid: bij bepaalde modellen stopt de tandenborstel de pulserende beweging als er teveel druk wordt uitgeoefend, dit om beschadiging van het glazuur te voorkomen.
  .
 8. Timer: sommige modellen laten een biepje horen wanneer de twee minuten (aanbevolen poetstijd) om zijn.
  .
 9. Chip: bij elektrische tandenborstels met ingebouwde chip ontvang je een berichtje wanneer het tijd is het opzetborsteltje te vervangen.
  .
 10. Oplaadbaar of met batterijen: modellen met batterij zijn een stuk goedkoper maar maken ook veel minder poetsbewegingen. Ze zijn meer geschikt voor tijdens de vakantie.