De orthodontist

beugel

 • Wie is orthodontist?

  Elke tandarts (behalve een parodontoloog) mag een orthodontische behandeling uitvoeren maar een ‘echte’ orthodontist heeft nog vier jaar specialisatie gedaan na zijn of haar tandartsenopleiding.
  .
  .

 • Hoeveel kost een beugel bij een orthodontist?

  Een orthodontist of beugeltandarts zoals ze ook wel eens genoemd worden mag in België zelf zijn tarieven vastleggen, tenzij hij de prijslijst van de ziekenfondsen heeft aanvaard. Dit zijn geconventioneerde orthodontisten.  Op de websites van de verschillende ziekenfondsen kunt u een lijst van deze orthodontisten terugvinden zodat u een goed idee heeft hoeveel de behandeling zal kosten en wat u terugbetaald krijgt vooraleer u eraan begint. Opgepast! In tegenstelling tot algemene tandartsen zijn de meeste orthodontisten NIET geconventioneerd. Zij houden zich niet aan de vastgelegde tarieven van de ziekenfondsen en rekenen bijgevolg hoge supplementen en erelonen aan.In Nederland liggen de tarieven van alle mondzorg vast (dit wordt jaarlijks aangepast). Toch is het moeilijk om de volledige kost van een beugel precies van tevoren te voorspellen. Dit hangt af van het type beugel dat wordt gekozen. Ook het aantal behandelingen speelt een rol. Een langdurige behandeling zal in het algemeen meer gaan kosten dan een behandeling van korte duur. Ter indicatie moet u rekenen op €1800 en €2500 voor de totale duur dat de beugel moet gedragen worden; dat is meestal zo’n drie jaar.  De startkosten zijn het grootst in het eerste jaar.

  .

 • Beroepsverenigingen

  In Nederland is dit de NVvo, de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, in Vlaanderen de BBNO of Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten

No Responses

 1. Pingback: Beugels voor volwassenen | Mijn Glimlach September 5, 2014
 2. Pingback: Remgeld tandarts 2016 - Mijn Glimlach February 6, 2016