Alles wat u moet weten over mondwater

mondspoeling

 

Wat doet mondwater precies?

Mondwater verfrist de mond en zorgt (tijdelijk) voor een frisse adem, en kan dankzij haar werkzame ingrediënten bijdragen tot een goede mondhygiëne. Mondwater alleen is geen vervanging voor het tanden poetsen of flossen! Sommige mondspoelingen (die enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn) worden gebruikt na bv een operatie om ontstekingen te voorkomen. Vermits zij o.a. ook verkleuring van de tanden kunnen veroorzaken, moet u ze slechts voor een korte periode (1 à 2 weken) gebruiken. Gewone mondspoelingen kunt u wel blijven gebruiken.

Is het gebruik van mondwater gevaarlijk?

In principe niet hoewel bepaald onderzoek zou aangeven dat het gebruik van alcohol in mondspeolingen een verhoogde kans op mond-en keelkanker zou kunnen opleveren. De meeste commerciële mondwaters vandaag gebruiken echter alcohol om andere ingrediënten in hun product te kunnen bewaren, dus het is moeilijk(er) eentje zonder alcohol te vinden.

Welke werkzame elementen zitten er in mondspoeling?

Veel mondwaters bevatten fluoride (tegen tandbederf), essentiële oliën zoals eucalyptus of menthol, water als aanlengingsmiddel, zoetstof zoals xylitol en alcohol.

Wat zijn bekende merken ?

Bekende merken zijn  Listerine, Colgate Plax, CB12, Sensodyne, Oral B, Meridol, Parodontax…
Weleda Ratanhia en Odol zijn beiden concentraat wat betekent dat je maar enkele druppels in een glas water hoeft te doen voor hetzelfde effect als gewoon mondwater.

 

 

 

No Responses

  1. Pingback: SOS tandplak en tandsteen | Mijn Glimlach September 10, 2014
  2. Pingback: Slechte adem? | Mijn Glimlach September 10, 2014
  3. Pingback: SOS Ontstoken tandvlees | Mijn Glimlach September 10, 2014
  4. Pingback: Ontstoken tandvlees SOS - Mijn Glimlach November 30, 2015